ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ 

 

Ψύλλοι στα αυτιά

ΘΕΑΤΡΟ: Βασιλικό Θέατρο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: "Ψύλλοι στα αυτιά"

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Φεντώ Ζωρζ 
Μετάφραση: Βολανάκης Μίνως 
Σκηνοθεσία: Αναστασάκης Γιάννης 
Σκηνικά: Παπατσαρούχας Βασίλης 
Κοστούμια: Ζιάκας Γιώργος 
Μουσική: Χριστιανάκης Γιώργος 
Επιμέλεια κίνησης: Σωφρονίδου Ευανθία 
Βοηθός σκηνοθέτη: Φερετζέλης Θάνος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κριτσάκης Θανάσης 
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη Αθανασία

Παίζουν: Καύκας Γιώργος (Ισίδωρος) Μιτσίτσκα Βιβή (Ευγενία) Πεζιρκιανίδης Τάσος (Φεραγιόν) Ραφτόπουλος Αθανάσιος (Κάμιλλος) Σαντάς Κώστας (Γιατρός) Σαρμή Εύη (Λουΐζα) Σιακάρας Δημήτρης (Τουρνέλ) Σπυροπούλου Πολυξένη (Ραϊμόνδη) Σφυρίδης Γιώργος (Βαπτιστίνος) Σωφρονίδου Ευανθία (Ολυμπία) Τουμανίδου Χρύσα (Αντουανέτα) Τσάτσαρης Γιάννης (Άγγλος) Φερετζέλης Θάνος (Χιστάνγκουα) Χάνος Ταξιάρχης (Βίκτορ / Πος) Στο διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο (Βίκτορ Εμμανουήλ/ Πος) ο Ταξιάρχης Χάνος

Ιστορία: Τι συμβαίνει όταν μπαίνουν «Ψύλλοι στα αφτιά» των παντρεμένων ζευγαριών για το «αμάρτημα της απιστίας»; Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, όταν οι ερωτικές ορμές των δύο φύλων αυξάνονται επικίνδυνα κι η συζυγική πίστη απειλείται; Η απιστία είναι τόσο παλιά όσο κι ο θεσμός του γάμου, ωστόσο, η κοινωνική του απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, από πολιτισμό σε πολιτισμό. Ο σουρεαλισμός στο απόγειό του σ’ αυτήν την κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, του μάστορα της φάρσας και των συζυγικών συνθέσεων. Το κωμικό παίζει κυρίαρχο ρόλο σε ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων κι ανατροπών, μέσα από το οποίο η αστική τάξη των αρχών του 20ου αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανεκπλήρωτους πόθους της. Η Ραϊμόνδη, μια παντρεμένη κυρία της «καλής κοινωνίας», πολιορκείται επίμονα από διάφορους επίδοξους μνηστήρες, ωστόσο, δηλώνει πιστή στο σύζυγό της, δικηγόρο Βίκτορ Εμμανουήλ Σαντεμπίζ, εφόσον, βέβαια, ο ίδιος δεν «κατρακυλήσει» πρώτος στην αμαρτία. Πόσο αθώος, όμως, είναι ο Βίκτορ Εμμανουήλ; Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, πυροδοτούν «καυτές» αποκαλύψεις που ξετυλίγονται σαν γαϊτανάκι καθώς ένας κύκλος φίλων, γνωστών και οικείων του ζευγαριού παρεμβαίνει και μπλέκει στην αναζήτηση του πού σταματάει η αλήθεια και πού ξεκινάει το ψέμα… Ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει: «Ο Φεντώ γράφει μια εξωφρενική φάρσα που δοκιμάζει τη λογική μας και προκαλεί αβίαστο γέλιο! Η καταπληκτική ομοιότητα του Βίκτορ με τον Πος φέρνει το σύμπαν σε αναταραχή! Αλλά το θέμα της κωμωδίας δεν είναι απλώς αυτή η διαβολική σύμπτωση. Με ανελέητο χιούμορ σαρκάζει αυτός ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας την αστική κοινωνία και τα ήθη της, βάζοντας… ωρολογιακούς μηχανισμούς που αν τυχόν εκραγούν δε θα μείνει τίποτα στη θέση του… Η εξαιρετική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη αποδίδει με μεγαλοφυή τρόπο το σπινθηροβόλο πνεύμα του έργου και τη γλυκιά αθωότητα των ηρώων του». Οι «Ψύλλοι στα αφτιά» γράφτηκαν το 1907 από τον Ζωρζ Φεντώ, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής δραματουργίας και αποτελεί μέχρι σήμερα έργο ορόσημο της μπελ επόκ. Αποτελεί συνώνυμο της γνήσιας φάρσας στα καλύτερά της για τους φρενήρεις ρυθμούς της και την επινοητικότητά της.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:00.