ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ 

 

Οικογενειακή Γιορτή

ΘΕΑΤΡΟ: Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: "Οικογενειακή Γιορτή"

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Vintenberg, Thomas
Συγγραφέας: Rukov, Mogens
Συγγραφέας: Hansen, Bo Hr.
Θεατρική διασκευή: Eidridge, David
Μετάφραση: Δανέζη - Knutsen, Αλίκη
Μετάφραση: Δούνιας, Μανώλης
Σκηνοθεσία: Παρασκευόπουλος, Γιάννης
Σκηνικά: Παπαδοπούλου, Σοφία
Κοστούμια: Παπαδοπούλου, Σοφία
Μουσική: Μυλωνάκης, Μάνος
Βοηθός σκηνογράφου: Πανά, Δανάη
Βοηθός ενδυματολόγου: Πανά, Δανάη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νινίκας, Άρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χιώτης, Γιώργος
Οργάνωση παραγωγής: Κουμανδράκη, Εύα

Παίζουν: Τσακίρης, Αλέξανδρος (Παππούς)
Σπυρόπουλος, Βασίλης (Χέλγκε)
Μπαλαούρα, Γιολάντα (Έλσι)
Στυλιανού, Χρίστος (Κρίστιαν)
Παγιατάκη, Ιωάννα (Ελένε)
Χατζησάββας, Κωνσταντίνος (Μίκαελ)
Αραμπατζόγλου, Σταυρούλα (Μέττε)
Ζώρα, Στεφανία (Το Μικρό Κοριτσάκι)
Παπαγεωργίου, Βασίλης Σ. (Μπάτοκαϊ)
Καπέλιος, Νίκος (Χέλμουντ)
Ανθοπούλου, Νεφέλη (Πάουλα)
Οθωναίου, Κλειώ Δανάη (Πία)
Παρασκευόπουλος, Γιάννης (Λαρς / Κιμ)

Ιστορία: Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.
O σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, που έχει ήδη σκηνοθετήσει 13 παραστάσεις του ΚΘΒΕ, αναφέρει: «Το Δόγμα 95 δημιουργήθηκε από μια ομάδα σκηνοθετών και είχε σαν στόχο τη δημιουργία μιας πιο αγνής κινηματογραφικής φόρμας. Ήταν ένα τρόπος αντίδρασης των σκηνοθετών στην κυριαρχία των παραγωγών και στις συμβάσεις του κινηματογράφου που δημιουργούν στους θεατές την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Ο κινηματογράφος έγινε μια “λαμπερή κατάσταση” σε βάρος των προσώπων και της πλοκής, σε βάρος του χαρακτήρα που υπάρχει στην οθόνη. Σε μια εποχή, λοιπόν, που και το θέατρο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια “λαμπερή εξωστρεφής κατάσταση”, η προοπτική ανεβάσματος του “Festen” μού δημιουργεί την ανάγκη να δημιουργήσω με τους συνεργάτες μου το δικό μας ΔΟΓΜΑ και να κοιτάξω, ξανά, αυτό που είναι πυρήνας του θεάτρου: ο άνθρωπος».
Το ελληνικό κοινό γνώρισε το «Festen» μέσα από την ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, που τάραξε τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής, όταν προβλήθηκε το 1998. Ήταν η πρώτη ταινία του Δόγματος 95, της κινηματογραφικής «σχολής» που δημιούργησε ο Λαρς Φον Τρίερ, μαζί με άλλους Δανούς κινηματογραφιστές, με στόχο τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής φόρμας, που δεν θα στηριζόταν στα τεχνικά μέσα, στα ειδικά εφέ και στις συμβάσεις που δημιουργούν στους θεατές μια ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. «Αυτό που κάναμε στο “Festen” ήταν στενά συνδεδεμένο με το θέατρο, υποθέτω όσο πιο στενά μπορούν να συνδεθούν οι δυο τέχνες» δήλωσε ο Βίντερμπεργκ. Το 2004, ο βρετανός Ντέιβιντ Έλντριτζ διασκεύασε το σενάριο της ταινίας για το θέατρο, καταθέτοντας στο σύγχρονο δραματολόγιο ένα αριστουργηματικό έργο. Ένα έργο που έχει ως κέντρο την οικογένεια και θα μπορούσε να θεωρηθεί μια σύγχρονη τραγωδία.

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Τετάρτη στις 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.