ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ 

 

Γκιακ

ΘΕΑΤΡΟ: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Γκιακ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Παπαμάρκος, Δημοσθένης
Διασκευή: Μαυραγάνη, Γεωργία
Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη, Γεωργία
Σκηνικά: Φλέσσα, Άρτεμις
Κοστούμια: Φλέσσα, Άρτεμις
Φωτισμοί: Παλαιορούτας, Τάσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλφάκης, Βασίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώτσια, Σμαρώ
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Δάλλα, Στυλιανή
Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρου, Κατερίνα
Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren, Marleenία

Παίζουν:
Δεμερτζίδου Ιωάννα
Κοντός Εμμανουήλ
Κουσούλης Νικόλαος
Μαγκώνη Εμμανουέλα
Μορφακίδης Δημήτρης
Σιώνας Μιχάλης
Τσολακίδου Άννη

Ιστορία: 

Γεννημένος το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος άρχισε να γράφει το 1998. Το «Γκιακ» είναι το τελευταίο του έργο και το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».
Η Γεωργία Μαυραγάνη περιγράφει το έργο ως εξής: «Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 έως και την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00